Da byggefolkene fra A. Enggaard A/S i foråret 2024 begyndte nedrivningen af den gamle gasmesterbolig i det sydvestlige område på den gamle fængselsgrund, gjorde de sig noget af et historisk fund. Under det gamle gulv i gasmesterboligen lå en vaskeægte tidskapsel – i form af en gammel tobaksdåse -som var gemt og bevaret med det klare formål at skulle se dagens lys mange år efter sin nedgravning.
Ejeren af tobaksdåsen havde nok næppe forudset, at der skulle gå hele 96 år, før dåsen skulle findes og ligge i nye hænder - og tilmed give en autentisk og bevægende beretning fra en helt almindelig sommerdag i Statsfængslet Vridsløselille d. 23. august 1928.
Inde i tobaksdåsen lå nemlig et sammenfoldet, håndskrevet og yderst velbevaret brev underskrevet af tidligere værkbetjent i Statsfængslet Vridsløselilles Karl Alfred Petersen.
Det var A. Enggaards byggeleder Martin Agger, der fandt den gamle blikdåse, i dét der nok bedst beskrives som et astronomisk heldigt tilfælde:
”I forbindelse med opgravningen af dækket i den tidligere gasmesterbolig, stod jeg og førte tilsyn ved det gamle gulv, som var lavet af beton. Imens jeg står og kigger på det, så læsser gravemaskinen betonen af. Og ud fra grabben lander så denne lille kapsel. Jeg vender mig om for at gå videre, og får per refleks sparket til kapslen. Den giver en lyd fra sig, og jeg kan huske ,at jeg tænkte: ”Hvad søren var det?”” .
Blikdåsen var rustet godt fast, så Martin fik åbnet dåsen med en mursten, og til sin store overraskelse gemte dåsen på et dobbeltsidet, håndskrevet brev og en mønt. Mønten er en 5-øre fra 1927 med kong Christian 10.’s monogram på bagsiden.
Værkbetjent Karl Alfred Petersen, Skomager, boede i denne Lejlighed 1928 23/8, da dette nye Gulv blev lagt. Jeg er 35 år, min Kone Gudrun Petersener 33 år. Vores to Børn Inga Ruth er 8 år og den lille Edel Birthe er 2½ år. Vi har et meget dårligt Vejr i Sommer, det regner hver Dag og er meget Koldt. Det er i år at italieneren Nobile var på Nordpolen. En ny Motor er i disse Dage sat op i Gasværket og den ødelægger vor Nattesøvn. Jeg skriver dette i min Middagstid. 12 til 1½. Tjenestetiden er 8 Timer om Dagen. Fyraften kl 4 Eftermd.
Venlig Hilsen K.A. Petersen og Hustru.
Martin Agger erindrer, at skråskriften var svær at læse ved første øjekast, men grundet brevets flotte bevarelse blev den hurtigt afkodet blandt kollegaerne, da brevet blev delt rundt om frokostbordet i pausen: ”Vi var sådan set lige forbavsede over, hvad det var. Tænk, at det har ligget under beton siden 1928 i al slags vejr. Det er lidt vildt, synes jeg.”, fortæller Martin Agger, mens han påpeger, at det jo var et tilfælde, at han lige netop stod og kiggede i dét hjørne af dækket, på dette tidspunkt i opgravningen, mens dåsen kom kortvarig til syne fra grabben.
”Chancen for at se sådan en dåse falde fra en 30 ton tung grave maskine, der er i gang med en opgravning, er jo minimal. Jeg ville hellere have vundet i lotto, men når det nu ikke blev sådan, så er dette her da en meget lykkelig omstændighed.”, griner Martin.
At der knap 100 år efter Karl Alfred Petersens nedskrivning skulle stå en byggemand ovenpå hans dengang nyanlagte betongulv og læse Petersens brev om den italienske luftfartsingeniør og polarforsker Umberto Nobile, havde den tidligere værkbetjent nok næppe regnet med. Og selvom der er sket store udviklinger inden for luftfarten siden 1928, så ser det ud til at én ting dog ikke har ændret sig i Danmark, når vi retter blikket opad: Beklagelsen over det danske sommervejr.
Det danske vejr spiller for nuværende ingen rolle for opførelsen af den kommende bydel Vridsløse. Og byggefolkene hos A. Enggaard er nu for alvor gået i gang i fængslets sydvestlige hjørne efter en længere periode med byggemodning.
A. Enggaard er i uge 43 startet op med udgravningen til kælderen i det første karrébyggeri i det bykvarter som får navnet Skydebanen.
Karrébyggeriet kommer til at indeholde 165 lejligheder fordelt på ca. 12.500m2.
Tiden frem til nytår vil bruges på udgravning af 17.500 tons jord, støbning af fundamenter samt etablering af terrændækket – dvs. selve gulvet. Derudover skal der også føres forsyninger ind i kælderen.
I starten af det nye år vil betonelementerne (råhuset) begynde at blive rejst. Elementerne forventes at stå færdige i slutningen af maj 2025.
Den 160.000 kvadratmeter store grund udvikles over de kommende år til en bydel med navnet Vridsløse, og Porten bliver bydelens kulturelle samlingspunkt. Bag udviklingen står entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard og Danmarks største arbejdsmarkedspensionskasse PKA.
Læs mere på www.vridsloese.dk og www.porten.dk